Erkeklerde Cinsel İsteksizlik

Doç. Dr. Çağrı Güneri » News » Erkeklerde Cinsel İsteksizlik
Erkeklerde Cinsel İsteksizlik

Erkeklerde Cinsel İsteksizlik

Erkeklerde Cinsel İsteksizlik

Erkeklerde görülen cinsel isteksizlik tablosu toplumun her kesiminden ve her yaştan erkeği etkiyebilen ürolojik bir sağlık sorunudur. Bu duruma yapısal, hormonal ve psikolojik sorunlar yol açabilir. Cinsel isteksizlik erkeğin sosyal hayatını ve çiftler arasındaki ilişkiyi olumsuz anlamda derinden etkileyen bir problemdir. Bu nedenle mutlaka bir üroloji uzmanıyla görüşülmeli ve tedavisi yapılmalıdır.

Cinsel İsteksizlik Nedir?

Cinsel isteksizlik bireyin cinsel ilişkiye girme isteğinin azalması veya kaybolmasıdır. Bunun sonucu ise cinsel birleşmeden kaçınma durumudur. Cinsel uyarılma vardır ancak erkekte cinsel birleşime dair bir istek söz konusu değildir.

Cinsel İsteksizlik Belirtileri

Cinsel isteksizliğin ana belirtisi, cinsel ilişki sıklığının azalmasıdır. Cinsel isteksizlik olgularında, çiftlerin ilişkiye girme sıklığı ayda bire kadar düşer. Ayrıca ilişkiden alınan zevkte de düşüş olur. Kişide yorgunluk, halsizlik ve depresif duygular söz konusudur. Erkekte cinsel isteksizlik belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • İlişkiye girme sıklığının ayda bire veya daha altına düşmesi
  • Cinsel birleşim esnasında cinsel soğukluk
  • Cinsellik ve cinsel istek üzerine düşünmeme, bu isteği duymama veya nadiren duyma
  • Sertleşmede sorun yaşama ve/veya boşalma süresinde kısalma
  • İlaç takviyesi olmadan cinsel ilişkinin mümkün olmaması

Tanı

Cinsel isteksizlik olgularında doğru tanı oldukça önemlidir. Çünkü sorun cinsel isteksizliğin kendisi olabileceği gibi erkeğin yaşadığı sertleşme veya erken boşalma sorunundan dolayı da cinsel isteksizlik gelişmiş olabilir. İlk aşamada hasta öyküsü dinlenir ve fiziksel muayene yapılır. Hormon ve hormonu etkileyen kan parametreleri değerlendirilir. Ayrıca, testis boyutları, vücudun kıllanma durumu ve göğüslerde büyüme olup olmadığı kontrol edilir.

Neden Olur?

Erkeklerde cinsel isteksizlik farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Aşırı ilaç kullanımı, testosteron eksikliği, geçirilen ameliyatlar ve psikolojik faktörler erkekte cinsel istek eksikliğine en sık neden olan faktörlerdir. Erkeklerde cinsel isteksizliğin sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Uzun süreli antidepresan ilaç kullanımı (6 aydan fazla)
  • Hipertansiyon ve bazı tansiyon ilaçlarının uzun süreli kullanımı
  • Varikosel, erkekte cinsel isteksizliğe neden olan yapısal bir sorundur. Varikoselin ileri aşamalarında testis küçülebilir. Buna bağlı olarak da fonksiyon kaybı görülür. Testosteron eksikliği yaşanabilir. Bu da cinsel isteksizliğe neden olur.
  • Geçirilen ameliyatlar (özellikle başarısız ve hastayla iletişimin düzgün kurulmadığı olgularda yaşanabilir)
  • Sağlıksız yaşam tarzı (obezite, aşırı alkol, sigara, uyuşturucu madde kullanımı)
  • B12 vitamininin eksikliği (tek başına bir faktör olmayabilir ancak tetikleyici nedenler arasındadır)
  • Aşırı stres, kaygı bozukluğu
  • İlişkide yaşanan sorunlar
  • Cinselliğe dair endişeler (cinsel yolla bulaşan hastalık kapma veya hamilelik endişesi)
  • Yaşlanma
  • Cinsel birleşim için zamanın kısıtlı olması

Tedavi

Cinsel isteksizlik sorunun kaynağına bağlı olarak farklı tedavi seçenekleri değerlendirilir. Bunlar nelerdir?

Hormon takviyesi: Erkek testosteron düşüklüğü nedeniyle cinsel isteksizlik duyuyorsa hormon takviyesi uygulanabilir. Bu sayede, libido seviyesi yükselir, sertleşme kalitesi ve süresi iyileşir, cinsel istek artar. Hormon takviyesi ağızdan alınan tabletler, jeller, bantlar ve enjeksiyon ile yapılabilir.

ESWT: Cinsel isteksizliğin nedeni sertleşme kaybı olabilir. Serleşememekten kaygı duyan erkek cinsel birleşmeden kaçınır. ESWT tedavisi ile sertleşme sorunu çözülebilir. Bu sayede cinsel istek de tekrar kazanılabilir.

Metabolik hastalıkların kontrolü: Erkekte hipertansiyon, kolesterol ve diyabet varlığı cinsel yaşamı olumsuz etkiler. Bu sorunların çözülmesi için yaşam tarzı değişiklikleri gerekir. Ayrıca tansiyon için alınan ilaçların bazıları da cinsel isteksizlik yapabilir. Mümkünse ilgili hekimle ilacın değiştirilmesi değerlendirilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri: Aşırı kilo, aşırı alkol tüketimi, sigara, hareketsiz yaşam, yoğun stres gibi sağlığımız için olumsuz olan tüm bileşenler cinsel sağlığımızı da olumsuz etkiler. Daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek cinsel sağlığa da şüphesiz olumlu bir katkıda bulunacaktır.

 

Şimdi Ara!